het praktijkexamen

Hoe verloopt het praktijkexamen?

Het examen duurt ongeveer 55 minuten, je moet zo’n 10-15 minuten voor je examen aanwezig zijn.
Dan wacht je tot de examinator je oproept en maak je kennis met de examinator. Die legt je uit hoe je examen verloopt, vraagt naar je identiteitsbewijs en checkt of je bent geslaagd voor je theorie-examen.

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest, daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op ongeveer 25 meter afstand.
Daarna stelt de examinator je enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorolie, over de autobanden of bepaalde lampjes en knoppen op het dashboard.
Hierna begint de rit, een deel ervan(ongeveer 10 minuten) moet je zelfstandig naar een bepaalde bestemning rijden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het navigatiesysteem in de auto of door het volgen van verkeersborden.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • je beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt, helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld.
Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent.
Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Onderstaand een filmpje van de gang van zaken tijdens een examen: